Effects of feral cats on the evolution of anti-predator behaviours in Island reptiles: Insights from an ancient introduction.

Li, B., Belasen, A., Pafilis, P., Bednekoff, P., Foufopoulos, J. 2014. Effects of feral cats on the evolution of anti-predator behaviours in Island reptiles: Insights from an ancient introduction. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 281 (1788), art. no. 20140339.

Αλλόχθονοι θηρευτές έχουν πολλές φορές προκαλέσει την εξαφάνιση νησιωτικών ειδών. Σε αυτή τη μελέτη εξετάσαμε την επίδραση που έχουν οι γάτες στην πυκνότητα και τις αντιθηρευτικές συμπεριφορές της αιγαιόσαυρας (Podarcis erhardii) στις κεντρικές Κυκλάδες, όπου οι γάτες εισήχθησαν πριν μερικές χιλιάδες χρόνια. Συγκρίναμε πληθυσμούς από θέσεις υψηλής και χαμηλής πληθυσμιακής πυκνότητας γατών στη Νάξο καθώς και από περιφερικές νησίδες όπου δεν υπάρχουν καθόλου γάτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες ελαττώνουν τους πληθυσμούς των σαυρών στο μισό. Οι σαύρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σε θέσεις με πολλές γάτες, όπου και είναι πιθανότερο να προβούν σε αυτοτομία της ουράς τους, αλλά και να τραπούν σε φυγή σε μεγαλύτερη απόσταση προσέγγισης του θηρευτή σε πειράματα προσομοίωσης στο πεδίο και το εργαστήριο. Όλοι οι πληθυσμοί επέδειξαν φαινοτυπική πλαστικότητα στην απόσταση έναρξης απόδρασης, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι παλαιός και μπορεί να έχει επικουρήσει τις σαύρες ώστε να επιβιώσουν της εισαγωγής των γατών στην περιοχή. Οι σαύρες από τις νησίδες τράπηκαν σε φυγή σπανιότερα και συχνά πλησίαζαν τον θηρευτή στα πειράματα προσομοίωσης. Αυτές οι διαφορές αντανακλούν συμπεριφορικές αλλαγές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το μέλλον των πληθυσμών των νησίδων, καθώς η απομόνωση κάνει τις σαύρες πολύ πιο ευάλωτες στις επιθέσεις των γατών.

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1788/20140339